Makeda på manos

Makeda rugs at manos, read about the exhibition in english here.

Nu pågår en utställning av Makedas mattor här på manos. Mattorna är gjorda med traditionella hantverkstekniker. Det är kvinnor och män som är experter på att spinna, väva, färga osv som tillverkar mattorna i bergen i Kathmandu, Nepal.

Anna Forsberg heter den talangfulla och drivande kvinnan som startat och designar mattorna under sitt varumärke Makeda. Mattorna produceras i Nepal i samarbete med organisationen Goodweave.

Anna startade Makeda 2009 efter att ha drivit designbutik i Stockholm där hon sålde nyskapande mode och konst. Det var efter att ha kommit i kontakt med de olika uttrycksformerna som rymdes i butiken som idén till mattorna så småningom växte fram:
- Jag har alltid tecknat och sökte ett sätt att kombinera illustration med
användbarhet, på samma sätt som modedesign förenar estetik med
funktion.

Genom att översätta grafiska bilder och illustrationer till knutna mattor an-
vänds den annars outnyttjade golvytan. I sina mönster tar Anna inspiration i naturens färger, former och rörelser. Hennes farfars gamla fjärils- och insektssamlingar har till exempel fått nytt liv genom en kollektion med bevingade insekter vars kroppar bildar symmetriska mattmönster. I en annan kollektion illustrerar fiskar livets cykel genom stadierna Väntan, Färd och Otium.

Utställningen pågår 1-15 februari på manos. Tisdag 4e februari är mingel 17-19.30 och chans att lyssna till och prata med Anna Forsberg. Varmt välkommen hit!

makeda at manos

Comments are closed.